RingAlm AS

Ro i tretoppen

Tekst: Julia Edin / Edin Design
Foto: Tretopphytter / Nadia Nordskott

De siste årene har tretopphytter dukket opp flere steder i landet vårt. Hva er det med trærne som gjør at vi vil bo tett inntil eller i dem? Treinspirasjon har tatt en prat med Ståle Dahl som nylig har lansert Toten Tretopphytter ved Mjøsa.

Der Mjøsa er på sitt bredeste ligger gården til Ståle og samboeren Kjersti Lindstad, der han også har sitt arbeide som taksidermist. Men landskapet og utsikten er for flott til å ha for seg selv: han ville dele det med andre og dermed ble Toten Tretopphytte til – en naturnær hytte der han ønsker alle velkommen til å finne roen.

– Jeg er vokst opp med friluftsliv, sier Ståle. Han forteller at det er på orrhaneleik i skogen at han virkelig får ro i sjelen. Når han ligger under trærne med bål som brenner og ser på dyrelivet. –På samme måte opplever man en stor ro når man kan stå på terrassen i tretopphytta og se den flotte utsikten med naturen så tett inn på, forteller den stolte eieren.

Foto av: Nadia Norskott Styling: Kirsten Visdal

Fra enkelt til komfortabelt

Det startet som en enkel ide om en spartansk hytte, med få elementer. Men etter hvert forstod han at strøm og vann ville gi ekstra komfort, og prosjektet ble med ett mer omfattende. –Og det er jo ikke bare, bare å legge vann og kloakk opp i lufta, sier Ståle.

Ved hjelp av Tord Kvien, arkitekt og god venn fikk Ståle tegnet en hytte som ruver hele 11 meter over bakken på en solid konstruksjon. I motsetning til andre tretopphytter er ikke denne bygget i et tre, men er i stedet bygget på høyde med trærne. Dette gjør at man på den ene siden får utsikt over hele kulturlandskapet på Toten og på den andre siden får en lun atmosfære fra tretoppene i urskogen rundt.

De måtte grave seg 3 meter ned i bakken for å lage en solid betongbase som holder selve strukturen oppe med store pilarer. –Et tre vil jo vokse og bevege seg, forteller han, –så om man bygger i et tre vil ikke hytta kunne stå like lenge. Vi ønsket heller å bygge en hytte som kan leve lenge, skille seg ut fra andre tretopphytter og som tåler både vind og vær uten å bevege på seg.

 

Foto av: Nadia Norskott Styling: Kirsten Visdal

Samspill mellom eksteriør og interiør

Prosessen for å få hytta opp å stå har vært både omfattende og krevende, men resultatet bærer også preg av en gjennomtenkt og solid konstruksjon, med flott arkitektur og et lekkert interiør.

–Det er jo ganske naturlig å velge tre som materiale når man bygger en tretopphytte, sier Ståle, –men her har vi valgt et nordisk og nesten asketisk design. På utsiden av hytta er det brukt kledning i malmfuru behandlet med jernvitrol. Hytta som nå fremstår som litt gylden vil i løpet av noen år bli gråere og skli enda bedre inn blant trærne.

Med en så flott arkitektur måtte også interiøret matche, og Ståle kontaktet den anerkjente interiørdesigner Kirsten Visdal. Sammen med arkitekt Anne Katrin Taagvold utviklet de interiøret i hytta, der furu og naturlige materialer møter sorte stramme linjer og glasskonstruksjoner. –Vi ønsket å viske ut forskjellen mellom inne og ute, sier Ståle som legger til de ulike årstidene vil skape rammene for opplevelsen av å bo i hytta.

–Jeg tror tretopphytter er blitt populært fordi mange ønsker å trekke seg vekk fra en hektisk hverdag med mye støy, sier Ståle. –Og nettopp derfor ønsket vi et svært enkelt, lyst og åpent interiør i hytta der fokuset er på naturen rundt. Hytta er derfor utstyrt med kun det et følge på opptil fem personer vil trenge for et opphold, verken mer eller mindre.

Foto av: Nadia Norskott Styling: Kirsten Visdal

Naturlig atmosfære

Selv om de store vinduene og det hvitpigmentert furupanel kan virke kjølig og minimalistisk vil man få en lun og god følelse gjennom interiørelementer i ull, skinn, stein og myke tekstiler i hytta, der utsikten formelig trekkes inn i stua og soverommet.

Ståle er overbevist om at det er roen som naturen og landskapet kan tilby som gjør at tretopphytter er blitt så populært. Denne roen som urskogen tilbyr i kombinasjon med Totens kultur­landskapet med gårder, åkrer, frittgående høner og Skibladner som går rett forbi håper han vil bli attraktivt for mange.

–Tilgjengeligheten og komforten gjør det enkelt for mange å stikke innom på en transportetappe, eller velge å ligge ett par netter for å nyte stillheten og være en del av naturen fra fugleperspektiv, avslutter han.

Foto av: Nadia Norskott Styling: Kirsten Visdal

Ønsker du å vite mer om hvitpigmentert panel?
RingAlm kan levere både gran- og furupanel i hvitpigmentert i både ett og to strøk.
Les mer her. 

Vil du vite mer om Toten Tretopphytter?
Les mer her:
Totentretopphytte.no 

Facebook

Instagram