RingAlm AS

5 viktige tips til vedlikehold av kledning

Tekst: Julia Edin | Foto: iStock

RingAlm leverer ferdig overflatebehandlede kledninger, men hva er fordelen med det? Behøver man egentlig råtebehandling? Og hvordan vedlikeholder man kledningen best? Her får du svarene! RingAlm har store produksjonslokaler for overflatebehandling på Næroset i Ringsaker og lang erfaring med å levere den beste kvaliteten innen behandlet byggtre til sine kunder. Vi har tatt en prat med to eksperter som jobber med overflatebehandling: Jan Erik Hagen hos RingAlm og Roar Kopperud som er teknisk sjef hos Teknos.

Jan Erik Hagen er plassjef hos RingAlm.

Roar Kopperud er teknisk sjef hos Teknos.

1) Hva er fordelen med å kjøpe en ferdig overflatebehandlet kledning?
For det første så slipper du jo jobben med å male huset med en gang. Setter du opp et hus med ubehandlet kledning risikerer du at treverket blir stående ubeskyttet altfor lenge, og kan dermed bli ødelagt. Det setter også krav til årstiden i forhold til vær og vind, men kjøper du ferdig behandlet kledning kan du sette opp kledningen året rundt, sier Kopperud

Tidligere handlet overflatebehandling kun om å beskytte treverket, men i dag handler det også om utsmykking. Bestiller du ferdig malt panel hos RingAlm kan du fritt velge i farger og finish.

2) Trenger man 
råtebehandling?
Det anbefaler vi absolutt, sier Kopperud. –Den beskytter selvsagt mot råte og sopp, som er et viktig argument i seg selv. Men i tillegg gir råtebehandling også ekstra stabilitet, slik at treverket ikke vil bevege seg så mye når det blir fuktig og tørker igjen. Det igjen hindrer maling i å sprekke opp.

Jan Erik Hagen er helt enig: 
–Vi påfører råtebehandlingen på alle fire sider av planken, slik at det trenger litt inn i treverket. Da får man en sterk beskyttelse som er der for alltid. I tillegg er det en stor forskjell på stabiliteten mellom en kledning som har eller ikke har råtebehandling. Jeg vil derfor anbefale dette på det sterkeste.

 

D-fals kledning fra RingAlm

Foto av: Ricardo foto

3) Hvor fort må du male en ferdig-malt kledning igjen?
Det kommer litt ann på typen behandling kledningen har fått. Er kledningen kun råtebehandlet + grunnstrøk må du overmale med dekkstrøk snarest mulig – senest første malingssesong. Har du kjøpt en kledning som i tillegg har mellomstrøk (også kalt toppstrøk) bør du male på nytt i løpet av 2 år. Oppstår det skader i kledningen før den tid bør disse områdene males over med vannbasert maling, sier Kopperud.

Inspiser kledningen jevnlig, helst årlig, legger Hagen til.
Dette for å vurdere tilstand og registrere eventuelle skader. Skulle det være råteangrep må dette utbedres omgående ved å skifte ut alt skadet tre.

Ved begroing av sopp og alger må kledningen rengjøres (se siste punkt), eventuelt også overflatebehandles hvis det avdekkes eksponerte treoverflater etter rengjøring.

4) Hva slags maling bruker man da?
Du kan da bruke hvilken som helst maling, men vi i Teknos anbefaler at man bruker vannbaserte malinger. Dette fordi fargen da beholder glansen over lenger tid og det beskytter treverket bedre enn det oljemaling gjør. Det sprekker heller ikke opp, fordi vannbaserte malinger er mykere enn oljemaling og vil bevege seg med treverket, sier Kopperud.

Husk at også hytta kan trenge en vask i ny og ne!

Foto av: Hedda hytter

5)Bør man vedlikeholde kledningen på andre måter?
Vi anbefaler normalt vedlikehold med jevnlig fasadevask, sier Hagen.

Hvor ofte man behøver å gjøre det avhenger av hvor du bor. Bor du i nærheten av en stor vei eller motorvei blir det naturligvis mer skitt og støv enn om du bor på landet. Skitne vegger kan igjen gi grobunn for mikroorganismer som kan føre til sopp og råte.

Vi anbefaler at man vasker fasaden cirka en gang i året. Sprøyt husvask, eller kraftvask, dersom det er svært skittent på veggen. Etter påføring av vaskemiddel bør veggen vaskes med børste og senere spyles med hageslange eller høytrykksspyler. Begynn nedenfra og oppover, sier Hagen. Han legger til at det er veldig viktig å ha lavt trykk dersom man bruker høytrykksspyler for ikke å skade trefibrene i kledningen.

Og med det ønsker vi dere alle en god husvask og håper dere tar godt vare på kledningene deres! Husk at du med ferdigmalt og råtebehandlet kledning fra RingAlm har det beste utgangspunktet for at kledningen din skal leve lenge.


Her kan du lese mer om våre
utvendige kledninger.